Retinopathia hipertónia


A közlemény célja a széles körben ismert szemfenéki éreltérések mellett az egyéb szemészeti vonatkozások áttekintése és a populációszintű vizsgálatok tükrébe retinopathia hipertónia.

retinopathia hipertónia

A hypertonia a szem különféle alkotóelemeit érintheti. A legkorábban osztályozott hipertenzív retinopathia a retina microvascularis eltérései manapság is releváns, de más megjelenési formák is jelen vannak a magas vérnyomás hatékony kezelése mellett.

retinopathia hipertónia

A magas vérnyomás okozta retinopathia rámutathat a magas vérnyomás más szövődményeire, így a neurológiai és kardiológiai eltérésekre. A kis erek elváltozásai jól beállított vérnyomás mellett visszafordíthatók.

A vérnyomás kellő kontrolljával csökkenthető a diabeteses retinopathia kialakulása és progressziója, és ezáltal a súlyos retinabetegségek artériás és vénás érelzáródás, macroaneurysma, ischaemiás látóideg-károsodás, időskori maculadegeneráció okozta látásromlás is megelőzhető.

Hypertension affects a significant proportion of the population, however, it is often diagnosed with a delay.

Papp Júlia, szemész A szemfenéki érrajzolat az egyetlen érhálózat, amely alapján a szervezet érrendszerének állapotára lehet következtetni. A magas vérnyomás először a szemfenéki érrendszert érinti, az ideghártya sokáig megkímélt. A magas vérnyomás szemtüneteinek több stádiuma van, a betegség súlyosságának mértékétől függően: 0. Rövid ideje fennálló magas vérnyomás esetén, a legkisebb finom erek kanyargóssága fokozódik, kialakul a dugóhúzószerű megjelenés. A vérnyomás rendezését követően az elváltozások visszaalakulhatnak.

The aim of this article is to review the well known and less known eye abnormalities related to hypertension, and place them in the context of population based studies. Hypertension affects various parts of the eye. The originally classified hypertensive retinopathy retinal microvascular changes is still relevant, but new features are visible in cases of controlled hypertension.

retinopathia hipertónia

Hypertensive retinopathy can be an indicator of other hypertensive complications such as neurologic and cardiac complications. Microvascular changes are reversible in well controlled hypertension.

retinopathia hipertónia

Proper treatment of hypertension can reduce the development and progression of diabetic retinopathy and, thus, visual loss due to severe retinal diseases such as retinal vascular occlusion artery and veinretinal arteriolar emboli, macroaneurysm, ischemic optic neuropathy and age-related retinopathia hipertónia degeneration.

Item Type:.

retinopathia hipertónia