Pszichogén hipertónia


Azért is meghalhat valaki, mert úgy érzi, visszavonhatatlan vereséget szenvedett, és nincs miért életben maradnia.

pszichogén hipertónia

Kapcsolódó cikkek Ritka pszichiátriai tünetek és szindrómák Az orvosi szakirodalomban jól dokumentált, azonban pszichogén hipertónia megfejtett jelenség a pszichogén halál, amikor valaki fiziológiai ok nélkül, azért hal meg, mert nem akar élni.

A pszichogén halál jelenségét és folyamatát tudományosan először az amerikai—koreai háború idején írták le, hadifoglyok körében, majd felfedezték a vietnámi háború hadifoglyai és hajótörést, illetve egyéb súlyos traumát szenvedettek esetében, továbbá retrospektív módon gyakori jelenségként azonosították náci koncentrációs táborok foglyai körében.

pszichogén hipertónia

Az esetek hátterében közös, hogy olyan pszichológiailag traumatizáló helyzetben alakulnak ki, amelyek elszenvedői úgy érzik, nincs semmilyen más menekvésük.

A pszichogén halál pszichogén hipertónia azonos az öngyilkossággal, és nincs kapcsolata a pszichogén hipertónia sem.

pszichogén hipertónia

A folyamat első fázisa a szociális visszahúzódás, a tisztálkodás abbahagyása, majd az apátia. Túlélők úgy írják le ezt a fázist, hogy a dühtől, szomorúságtól vagy frusztráltságtól különböző, demoralizáló melankólia és alapvető tehetetlenség-érzés jellemzi. A következő fázis az aboulia, amikor az apátia olyan szintig fokozódik, hogy a személy minden napi tevékenységet felfüggeszt, így abbahagyja az evést és a beszédet is.

pszichogén hipertónia

A túlélők beszámolói szerint ekkor teljesen üres volt a tudatuk, az elméjükben pszichogén hipertónia gondolat és semmilyen célirányos tevékenységgel kapcsolatos vágy, azaz semmilyen tartalom nem jelent meg.

A következő fázisban — pszichikus akinézia — az érintettek nem válaszolnak semmilyen fizikai stimulusra, így az intenzív fájdalomra sem, és ha nem történik intervenció, bekövetkezik a halál.